Monthly Archives: May 2013

Bike tour to Baranja

Community planning of greenways – civic forum of Mecsek Greenway

2013. március 20-án 18 órakor Kővágószőlősön, a Buzás Andor Művelődési Házban tartotta lakossági fórumát a Mecsek Zöldút Civil Társulás.

Az esemény rendkívül sikeres volt, kisebb „tömeget” mozgatott meg, hiszen még az állóhelyek is megteltek a művelődési ház dísztermében. A rendezvényen köszöntőt mondott Sándor Tibor, Kővágószőlős polgármestere, majd Szakács Éva, a „Mecsekalja szakácsnéja” és a társulás egyik fő kezdeményezője felkérte a meghívott előadókat prezentációik megtartására.

 

Gonda Tibor, a Gyeregyalog.hu Egyesület projektmenedzsere bemutatta a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében kijelölésre kerülő Baranya Zöldutat és a hozzá kapcsolódó ökoturisztikai fejlesztéseket.

 

Dr. Szabó Géza, a Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség elnöke a helyi értékek, vonzerők és hagyományos gasztronómiai termékek fontos szerepét ismertette a zöldutakhoz kapcsolódóan.

 

Benovics Gábornak, a Mecsek-Hegyhát TDM szervezet menedzserének fő témája a horvát-magyar határon átnyúló zöldutak kerékpáros turizmusa és a két ország közötti együttműködés volt, míg Dr. Németh Ibolya, a Mecsek Zöldút Civil Társulás képviseletében ismertette a leendő mecseki Zöld út terveit, bemutatta az erdőkben-mezőkön megtalálható egészségjavító kincseket és egy nagyon-nagyon lelkes csapatot, akik összefogásával egy rendkívül jól működő közösség jött létre.

 

Az előadások után pedig mindenki megkóstolhatta az ínycsiklandó helyi termékeket (stifolder, gyógytea, sütemény, magos rúd, méz, lekvár, házi kenyér, szalonna, magvak, stb.), amelyek a nyugat-mecseki kertek – konyhák – kamrák – kaptárak – kemencék legjavából kerültek ki.

 

Baranya Greenways – Pictures

Baranya Zöldút képek